Milloin kannattaa tilata koulutettu homekoira?

Epämääräinen oireilu asunnossa on aina syytä ottaa vakavasti.

Homevaurioihin liittyvät tyypilliset oireet:

 • kurkkuoireet
 • väsymys
 • toistuvat tulehdukset
 • jatkuva nuha
 •  päänsärky
 • kuivat/vuotavat silmät
 • äänen käheys/ääni häviää
 • kuumeilu

Oireilu voi olla hyvin moninaista. Voi olla että vain joku tai jotkin henkilöt asunnossa oireilevat, ei kaikki. Myös uusi kiinteistö voi olla homeongelmainen. Tutkimistani kohteista n. 10% on alle 10v. Vanhoja!

Poistuvatko oireet, mikäli olet pitkään poissa kiinteistöstä? Nämä ovat tyypillisiä merkkejä homeperäisestä altistumisesta.

Haiseeko asunnossa tunkkaiselle?

Haiseeko kotona tunkkaiselta jos tulet kotiin. Mummolan haju, kellarin haju, vanhan talon haju, perunakellarin haju, monta nimeä.. Haiseeko vaatteesi tunkkaisilta, huomauttaako joku tuttavasi tästä sinulle?  Haju voi olla myös ajoittaista, tai vain osa asukkaista aistii sen, ihmisnenä tottuu oman asunnon hajuihin. Tunkkainen haju on aina vahva viite home ja kosteusvauriosta. Koko asuntoon tunkkaista hajua aiheuttava vaurio voi olla hyvin rajoittunut ja pienelläkin alueella, homekoira on oiva apu sen paikantamisessa.

Läheskään kaikki homevauriot eivät silti haise ihmisnenään millekään, hajuttomuus ei ole tae puhtaasta asunnosta. Haju, tai tuoksu voi olla joskus jopa hyvä, makea tai hedelmäinen homevauriossa. Pistävä haju voi viitata lisäksi ongelmiin muovimatoissa tai muissa rakennusmateriaaleissa.

Talojen riskirakenteet

Onko talossasi riskirakenteita, jotka epäilyttävät sinua. Useimmissa 60-90 luvun rakennuksissa on mm. valesokkeli, tuulettumaton ulkoverhous, tasakatto, kaksoislaattarakenne jossa seinien alajuoksut voivat ovat alemman laatan päällä tai puukoolatut lattiat. Salaojitukset ja sadevesien poistot eivät ehkä ole ihan tämän päivän tasoa, jolloin kosteutta voi päästä kohoamaan alapohjaan maaperästä. Tällaisia kohtia tutkittaessa ei pysty kosteusmittarilla useinkaan toteamaan mahdollista kosteutta ilman rakenneavauksia. Koiran nenä haistaa nämäkin paikat, mikäli sieltä tulee mikrobiperäistä hajua sisäilmaan. Koira haistaa myös kuivuneen homeen, mitä ei voida todeta kosteusmittarilla.

Oletko aloittamassa remontin?

Homekoiralla voit tarkastaa tilat, jolloin voidaan samassa yhteydessä laajentaa remonttisuunnitelma mahdollisiin kosteus/homevaurioihin. Hinnaltaan tapetti on monesti kalleempi kuin sen alla oleva levy, muovi ja villaeriste yhteensä /m2, korjaukset kannattaa tehdä ennen sisäpintojen remontointia.

 Oletko ostamassa asunnon?

Homekoiran tekemä kartoitus on erittäin edullinen tapa tarkistaa talon terveellisyys. Vältät parhaassa tapauksessa vuosien oikeustaistelut, omasi ja läheistesi terveyden menettämisen ja menettämästä läjäpäin euroja. Muista että homekartoitukseen on oltava aina kiinteistön omistajan lupa. Jos sitä ei saada, on ehkä syytä epäillä jauhojen puhtautta pussissa.

 Oletko myymässä asuntoa?

Myyjän vastuu on valtava ja ulottuu vuosien päähän kauppahetkestä. Pintoja rikkomaton kuntokartoitus ei välttämättä kerro vielä missä kunnossa esim rakennuksen riskirakenteet ovat. Tarkista asuntosi kunto koulutetun homekoiran avulla ennen myyntiä ja saat kaikki mahdolliset viat asunnostasi tietoon ennen kauppakirjojen tekemistä. Voit arvioida asunnon arvon oikein, voit suorittaa tarvittavat remontit halutessasi ennen myyntiä ja nostaa talosi arvoa. Voit olla varma että myyt hyvän kiinteistön, eikä sinun tarvitse pelätä vuosikausia jälkeenpäin tulevia kaupan purku yms vaateita. Lisäät samalla myös ostajien mielenkiintoa asuntoasi kohtaan, kun siitä on saatavilla kattavat raportit.

Isot kiinteistöt, yritykset, kunnat ja kaupungit

Homekoiralla on erittäin nopea tutkia isojakin kiinteistöjä. Tiloista riippuen pystymme työpäivän aikana kartoittamaan jopa 4000-8000m2 rakennuspinta-alaa.  Kartoitus on mahdollista suorittaa häiritsemättä suuresti tilojen normaalia toimintaa esim työajan ulkopuolella. Homekoiralla saadaan nopeasti paikannettua alueita tarkempia jatkotutkimuksia varten. Usein homekoirakartoitus tehdään yhteistyössä kuntotutkijan kanssa niin että koiran tekemät löydökset voidaan nopeasti analysoida. Kysy homekoiran käyttöä omalta kuntotutkijaltasi ja soveltuvuutta kyseiseen kohteeseen tai ota yhteyttä suoraan minuun, kerron mielelläni lisää.

 • Säästöä kohdennetuista jatkotutkimuksista.
 • Todelliset ongelma-alueet löydetään nopeasti ja niihin päästään puuttumaan.
 • Jo todetun vaurion laajuuden määrittämistä tapauskohtaisesti.
 • Vältetään turhaa remontointia, homekoiralla voidaan myös poissulkea alueita.
 • Jälkikartoitus remonttien aikana/ jälkeen ja seuranta kartoitukset.

Ota homekoira osaksi kiinteistöjen kunnon ylläpitoa.

Pyydä tarjous! Maria Jokela p. 040 753 7765

Valmistautuminen homekoirakartoitukseen

Kartoitusta varten tarvitaan pohjakuva (edes paperille hahmoteltu) ja mahdollisuuksien mukaan rakennekuvia kiinteistöstä. Muutenkin talon historiaa hyvä selvittää mahdollisuuksien mukaan, haastattelen näitä kartoituksen yhteydessä.

 Asunto saa olla kartoitusta ennen ns. normaali tilassa. Anna iv- järjestelmän olla päällä, älä tuuleta tiloja erityisesti. Mitään suur siivousta ei tarvitse tehdä perus siistissä asunnossa, imurointi riittää.

 Mikäli kiinteistössä asuu lemmikkieläimiä niin homekoiran suorittaman kartoituksen ajan niiden tulisi olla poissa sisätiloista. Lelut, ruuat, hiekkalaatikot, pedit yms. olisi hyvä kerätä pois lattioilta ja viedä vaikka terassille.

 Huonekalut ja tavarat; hajut tulevat yleensä lattian ja seinän rajoilta koska lattiamateriaalit ovat tiiviitä. Jotta koiralla olisi mahdollisuudet tutkia kiinteistö huolellisesti ja paikantaa hajun lähteet tarkasti, olisi hyvä siirtää huonekaluja ja tavaroita niin että koiralla pääsy seinustoille ja nurkkiin. Erityisesti ulkoseinät, vesipisteiden vastaiset seinät ja kantavat väliseinät. Sellaiset käytävät että ihminenkin mahtuu vaivatta liikkumaan 50cm- 100cm. Mahdollisuuksien mukaan toki.

 Vaaralliset esineet, lasinsirut, kemikaalit, hiiren/ rotan myrkyt ja loukut, ultraäänilaitteet, avonaiset pistorasiat yms. poistaa/ suojata ennen homekoiran kartoitusta.

 Kierrän tilat läpi aina ensinnä ilman koiraa ennen kartoitusta ja tarkistan että koiralla on pääsy kaikkialle ja turvallista tutkia sisätilat. Jos et pysty yksin näitä tekemään, niin autan toki aina tarvittaessa.

Usein kysytyt kysymykset

Kyllä edellyttäen että – Suorittamastamme työstä saa kotitalousvähennyksen, jos tutkimus johtaa toimenpiteisiin ja tutkimuksen kustannus on vähäinen suhteessa korjaustoimenpiteisiin. Kotitalousvähennys vuonna 2019: 50% arvonlisävelvollisen palvelun hinnasta max 2400 € omavastuuosuuden ollessa 100€. Vuonna 2020 40% enimmäismäärän ollessa 2250€.

Kyllä voit. Koirat ovat tottuneet siihen, että muutama ihminen seuraa mukana kartoituksen aikana. Toki erittäin ahtaissa tiloissa on suotavaa työskentelyn sujuvuuden vuoksi, ettei mukana ole kovin montaa ihmistä. Älä  huomioi koiraa, anna sille makupaloja tai yritä koskea siihen. Anna työkoiralle työrauha.

Ei, mutta omat lemmikit tulee olla pois etsittävästä tilasta ja lemmikkien ruuat ja lelut kerättynä pois etsittävältä alueelta. Oman koiran/kissan voi laittaa etsinnän ajaksi autoon

Lähes kahdeksasosa koiran aivoista ja enemmän kuin 50 % nenän sisäosista palvelee haistamista, kun taas ihmisen hajuaivot ovat paljon pienemmät. Suuri ero ihmisen ja koiran välillä on nenän sisällä olevissa hajusoluissa. Ihminen ja koira eroavat myös laadullisesti näillä alueilla. Arvioidaan, että ihmisellä on viisi miljoonaa solua, sitä vastoin saksanpaimenkoiralla 220 miljoonaa.

Vertailtaessa ihmisen ja koiran hajusolujen lukumäärää, havaittiin, että koiran hajuaisti on 44 kertaa parempi. Koiran hajuaistin herkkyys on 100 000 – 100 miljoonaa kertaa suurempi kuin ihmisellä. Koiralla on hajujen erottelukyky aivan omaa luokkaansa. Koiraa ei voi esimerkiksi hämätä hajusteilla etsintään liittyen.

Tiedetään käytännöstä, että koira voi löytää pienimpiäkin jälkiä määrätyistä hajuaineista ja että sen nenän haistamiskyky on ihmiseen verrattuna ylivertainen. Muutamilla roduilla on paremmat edellytykset hajuaistin osalta kuin toisilla. Perimä, älykkyys ja koulutus vaihtelevat jokaisella yksittäisellä koiralla. Myös säännöllisellä harjoituksella parannetaan sekä muistin työskentelykykyä että koiran nenän erottelukykyä.

Homeet ja mikrobit tarvitsevat elääkseen vain kolmea asiaa, kosteutta, lämpöä ja ravinteita. Itiöitä on maailma täynnä, joten jokaiseen taloon voi syntyä homevaurio mikäli ko. edellytykset täyttyvät.

 Rakenteisiin pääsevä kosteus on aina se suurin riski koska muut edellytykset homeille jo on olemassa. Eri ikäisissä rakennuksissa on eri riskirakenteita mitkä altistavat esimerkiksi maaperän kosteuden nousuun rakenteisiin. Kattovuodot, putkivuodot yms. syyt. Uudemmissa kiinteistöissä ongelmia aiheuttaa aukot höyrynsuluissa, kastepisteestä johtuen sisäilman kosteus tiivistyy eristekerrokseen ja eristeen paksuudesta johtuen se ei ennätä kuivata tarpeeksi nopeasti. Taloa rakennettaessa kyseiset olosuhteet voivat täyttyä jo rakennusvaiheessa, rakennusmateriaalien kastuessa tai liian nopean rakentamisen johdosta esim märän betonin päälle liian nopeasti tehdyt pinnoitukset, seurauksena voi olla erittäin vakavia home ja sisäilmaongelmia. Rakenteet ovat monesti myös niin tiiviitä ja useita höyryä läpäisemättömiä kerroksia päällekkäin alkaen tapetista/ maalista, höyrynsulkumuovista ja ulommaisena vielä lateksimaali yms. jos seinä/ lattiarakenteeseen vaikka edes kaatuu hieman vettä, voi se muhia siellä kuukausia ja aiheuttaa paikallisen vaurion, hitaasti sieltä kuivuen. Tällainenkin voi aiheuttaa terveyshaittaa ja sijainti on usein ennalta arvaamaton, homekoira on korvaamaton apu näiden paikantamisessa.

 Muita sisäilmaan home ja mikrobiperäisiä hajuja päästäviä on viemärit ja maaperä, joissain rakennuksissa voi tämä olla ainoa ongelma, mikäli laatta on halki, tai laatan ja sokkelin välistä ilmayhteys maaperään. Vanhojen kiinteistöjen kellaritilat ovat useimmiten hyvin ongelmallisia. Kellaritilasta tulevat ilmavuodot asuintiloihin voivat aiheuttaa sisäilmahaittaa.

Koirilleni on koulutettu n. 20 eri home ja mikrobilajiketta mm. sädesieni. Nämä lajikkeet ovat ns. indikaattorilajikkeita mitä on hyvin tyypillisesti läsnä rakennevaurioissa. Koira oppii kokemuksen kertyessä jatkuvasti myös lisää lajikkeita.

 Homekoira ilmaisee home ja mikrobiperäisestä kasvustosta peräisin olevaa hajua ja pyrkii paikantamaan hajun lähteen. Hajun lähteitä voivat olla varsinaisten rakennevaurioiden lisäksi esim. maaperästä tuleva haju, maaperässä on aina mikrobikasvustoa. Viemäreistä tuleva haju, esim kuivunut viemäri voi olla konkreettinen sisäilmaongelman aiheuttaja. Pinnallisesta kasvustosta johtuvaa esim suihkunurkkauksessa kaakeleiden saumoissa ja alla on mikrobikasvustoa jonka homekoira saattaa ilmaista, tämä on normaalista talon käytöstä johtuvaa eikä aiheuta toimenpiteitä jos vedeneristys on ehjä. Toisinaan rakennevauriosta tuleva haju voi kulkeutua rakenteiden sisällä pitkiäkin matkoja koiran ilmaisemaan kohtaan, esim kellaritilasta putkikotelointia pitkin yläkertaan yms. Tämä tulee huomioida jatkotutkimuksia tehtäessä, jokainen homekoiran tekemä ilmaisu ei tarkoita massiivista homevauriota tai sisäilmaongelmaa! Mutta se löytää myös ne kohdat jotka sitä tarkoittavat ja tässä asiassa jatkotutkijan ammattitaito on avainasemassa.

 Koulutuksessa on pyritty myös siihen, että koira ei ilmaise hajustunutta materiaalia tai pelkkiä itiöitä, vain home ja mikrobiperäisestä kasvustosta tulevaa hajua. 2-etyyliheksanolia homekoirani eivät myöskään ilmaise.

Jokainen homekoiran tekemä ilmaisu ei vielä tarkoita massiivista homeongelmaa. Neuvon tarvittaessa ottamaan yhteyttä jatkotutkijaan vaurioiden laajuuden ja vakavuuden tutkimista varten. Kosteusmittaus, rakenneavaus, lämpökamerakuvaus tai sisäilmanäytteet ovat apuna ja tukevat toisiaan, homekoiran ollessa yksi tutkimusväline näiden joukossa. Jokainen tapaus on omanlaisensa, usein monitahoinen ja vaadittavat toimenpiteet voivat erota toisistaan merkittävästi. Alan ammattilainen osaa neuvoa myös vaadittavat korjaustoimenpiteet.

Homekoira kertoo nopeasti onko vai ei syytä epäillä homeasiaa mikäli tilassa on hajua ja/ tai oireilua. Homekoira samalla myös paikantaa mahdolliset vauriokohdat jatkotutkimuksia varten, mitä sisäilmanäytteet eivät pääasiassa tee. Kartoitusmenetelmät ovat toisiaan tukevia. Moni ihminen oireilee sisätiloissa, vaikka sisäilmanäytteissä ei vielä näy viitteitä, homekoira on tarkempi.

Pintakosteusmittarilla tutkittaessa löydetään kyllä hyvin vauriot jotka ovat ko. tutkimushetkenä kosteita/ märkiä. Homekoira löytää myös jo kuivuneet vauriot, vanhat vauriot, rakenteissa syvemmällä olevia vaurioita. Kuivakin homevaurio on ongelma. Kartoitusmentelemät ovat toisiaan tukevia.

Homekoira ja lämpökuvaus on vahvasti toisiaan tukevia siinä mielessä että usein ilmavuoto/ lämpövuoto on rakenteelle myös riski homevaurion syntymiseksi. Kaikki lämpövuodot tai ilmavuodot eivät ole aiheuttaneet mikrobivaurioita.

Homekoiralla tehtyä kartoitusta tukemaan tarvitaan usein materiaalinäytteitä sen selvittämiseksi mitä homeita/ mikrobeja rakenteissa on ja kuinka paljon. Tutkimusmenetelmänä toisiaan tukevia. Homekoiran etu on se että voidaan paikantaa kohdat joista kannattaa ottaa materiaalinäytteitä. n. 2-3 materiaalinäytettä maksaa saman verran kuin homekoirakartoitus omakotitaloon, joten homekoiran avulla päästään myös äkkiä merkittäviin säästöihin kuntotutkimusta tehtäessä kun ei tarvitse teettää lukuisia materiaalinäytteitä ongelmakohtaa etsiessä, homekoira tekee sen nopeasti ja luotettavasti rakenteita rikkomatta.

Homekoiraa saa käyttää lain mukaan vuokralainenkin tai asunto-osakas homeongelmaa epäillessään, koska se on pintoja rikkomaton tutkimus menetelmä.

Periaatteessa kyllä, käytännössä ei. Homekoiran kouluttaminen ei ole niin yksinkertaista kuin miltä se ensivaikutelmaltaan näyttää.

Asiakas näkee jäävuoren huipun siitä mikä työ taustalla on tehty. Menetelmät joilla homekoira koulutettaan on jo reilun 100v aikana hiottu huippuunsa mm. poliisikoiralaitoksen ja tullin toimesta. Me käytämme soveltaen samoja menetelmiä homekoirien kouluttamisessa. Jokaisen koiran kouluttaminen vaatii satoja yksittäisiä treenejä jotka suunnitellaan huolellisesti etukäteen. Koira täyttyy kouluttaa sekä etsimään, tunnistamaan homeet, ilmaisemaan ne ohjaajalle, että toimimaan kaikenlaisissa ympäristöissä mihin se saattaa työssään joutua.

Ohjaajan ja koiran yhteistyön tulee olla saumatonta ja ohjaajan pitää kyetä lukemaan koiran vähäisimmätkin eleet. Koska kyseessä ei ole kone joka aina toimisi jokaisessa tilanteessa toivotulla tavalla, on ohjaajan opittava tunnistamaan nämä tilanteet ja toimimaan sen mukaisesti. Vaikka koira olisi koulutettu ns. valmiiksi, vaatii se jatkuvaa ylläpitotreeniä. Kaikki tämä vaatii erittäin hyvän koiranlukutaidon ja koulutustaidon lisäksi, ammattitaitoa koiran ohjaajalta.

Suomessa homekoiratoiminta on ollut varsin järjestäytymätöntä. Alalla on ihmisiä joilla ei varsinaisesti ole minkäänlaista koulutusta homekoiran ohjaajaksi tai edes kokemusta etsintäkoiran kouluttamisesta virkakoirapuolella. On syntynyt erilaisia kursseja ja koulutuksia joista valmistuu homekoiria hyvinkin lyhyessä ajassa. On jopa tullut tietoon ns. huijareita jotka ovat ”kouluttaneet” koiransa viikossa kahdessa ja laittaneet ilmoituksen lehteen. Varo tällaisia toimijoita. Suomen Homekoirayhdistyksen kautta löydän koulutettuja ja alalla vakituisesti toimivia yrittäjiä.

Jos homekoiraohjaajan työ kiinnostaa, hae ihmeessä Kpedun Maaseutuopiston kennellinjan seuraavalle homekoiraohjaaja kurssille.